Za oknem słońce, sezon letni oficjalnie rozpoczęty. Wszyscy zaczynamy powoli wprowadzać w życie plany urlopowe, snute przez ostatnie tygodnie. Mam nadzieję, że dla większości z Was, to właśnie aktywność jest synonimem wypoczynku i, że Wasze plany nie ograniczają się do zalegania na plaży z drożdżówką w ręku. Nie o tym jednak chciałam dzisiaj mówić. Tak samo, jak w okresie zimowym zaczynamy planować wakacje, tak samo w okresie letnim powinniśmy pomyśleć o zimie. Dokładnie tak… pomyśleć o zimie. Osobiście, uradowana jestem od pierwszego momentu, kiedy zaczęły wyrastać jak grzyby po deszczu stragany z truskawkami. Lato obdarowuje nas całą masą pyszności, których dostępność zacznie drastycznie maleć wraz z przemijającą porą roku. Nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta spiżarnie pełne przetworów, pyszne babcine konfitury. Ja pamiętam doskonale i tęsknie ogromnie za tymi czasami. Wiem, że na dzień dzisiejszy dostępność produktów w sprzedaży jest nieograniczona żadnymi porami roku, ale chyba przyznacie mi rację, że nic tak nie smakuje jak swojskie przetwory. Piszę o tym, bo mam wrażenie, że niewiele osób przywiązuje wagę do sezonowych skarbów. O zaletach truskawek można pisać bez końca, podobnie jest z jagodami. Właśnie w tym momencie jest najlepszy okres, aby raczyć się tymi owocami. Owoce te, sprawdzają się doskonale w moim osobistym letnim planie żywienia. Ponato, ich właściwości świetnie współgrają z aktywnym trybem życia. Truskawki zawierają witaminę PP, która reguluje dotlenienie krwi a wapń i fosfor w nich zawarte, usprawniają pracę mięśni. Wspomagają, także spalanie tłuszczów i stanowią świetny składnik diety, jeśli właśnie postanowiliście pozbyć się kilku zbędnych kilogramów, jednocześnie oczyszczając i odtruwając organizm. Polecam gorąco wykorzystywać każdą okazję do zajadania się tym smakołykiem a dla osób, które cenią sobie produkty nieprzetworzone w olbrzymich fabrykach, powrót do korzeni i rozpoczęcie produkcji weków.
O jagodach również można pisać bez końca. Owoce jagód zawierają zawierają cenne składniki, za których zastrzyk nasz organizm będzie nam na pewno bardzo wdzięczny. Mowa oczywiście o kwasach owocowych, pektynie, witaminie C, witaminach z grupy B, ponownie witamienie PP. Jagody, są bogate również w związki mineralne: wapń, żelazo, miedź, fosfor, siarkę, selen, cynk oraz błonnik. Zachęcam, więc Was do zatrzymywania tych smaków na dłużej w swojej kuchni. Jeśli nie przemawia do Was wizja przgotowywania przetworów, to proponuje zaopatrzyć się w zapas tych owoców i po prostu je zamrozić. Jest to najprostszy ze sposobów, który pozwoli cieszyć się cudownymi właściwościami cały rok. Zatrzymajmy trochę lata na dłużej.